Jurnaliştii prezenţi au evaluat la câteva zeci de mii numărul manifestanţilor prezenţi, în condiţiile în care organizatorii sperau la cel puţin un milion. Până în prezent nu sunt disponibile cifre oficiale privind numărul participanţilor.

„Cât mai multă lume trebuie să participe, amintiţi-vă că este singura armă de care dispunem”, a declarat organizatorul aşa-numitei „Zile a familiei”, Massimo Gandolfini.

„O societate care nu mai are limite este o societate care înnebuneşte”, a spus Gandolfini în faţa copiilor, părinţilor şi bunicilor adunaţi la protestul din oraşul etern.

Susţinătorii propunerii de lege privind uniunea între persoanele de acelaşi sex, pe care Senatul italian a început să o examineze joi, au manifestat sâmbăta trecută în Italia pentru a trezi ţara şi a cere protecţie pentru cuplurile de acelaşi sex şi copiii lor.

Italia este ultimul mare stat din Europa Occidentală în care cuplurilor homosexuale nu li se recunoaşte niciun statut. Opozanţii textului susţin totuşi că nu sunt homofobi.

Opozanţii proiectului de lege Cirinna, după numele senatoarei care l-a depus, afirmă că vor în primul rând să apere drepturile şi viitorul copiilor care, afirmă ei, au nevoie de un tată şi de o mamă.
În forma actuală, textul, rezultat în urma unei medieri parlamentare, prevede instituirea unei uniuni înregistrate de un ofiţer al stării civile între persoane de acelaşi sex, care se angajează la o viaţă comună de fidelitate, la sprijin moral şi material reciproc.

Însă, chiar în cadrul majorităţii de centru-stânga, ridică probleme măsurile suplimentare propuse, precum posibilitatea de a adopta copiii naturali ai unuia dintre membrii cuplului.

Aliaţii de centru-dreapta ai lui Renzi, cu ministrul său de interne Angelino Alfano în frunte, resping categoric adoptarea copiilor unuia din membrii cuplului de acelaşi sex, la fel ca şi ramura catolică a Partidului democrat, care ameninţă să convoace un referendum de respingere dacă legea trece într-o astfel de formă.

Votul final asupra proiectului de lege Cirinna este aşteptat la jumătatea lunii februarie. Acesta trebuie însă votat de Camera deputaţilor în aceeaşi formă, orice modificare a textului ducând la revenirea proiectului de lege în Senat.