Şeful diplomaţiei poloneze a criticat în acest context planul unei mai mari integrări a zonei euro şi ideea unui „mic Schengen”.

„Ne dorim o Uniune Europeană cu state libere şi egale. Calea prin care se ajunge la asta nu este cea a unei Europe cu două viteze”, a mai spus el. „Susţinătorii unei mai mari integrări a zonei euro doresc o gestionare economică coordonată şi, de fapt, o uniune politică. Însă, astăzi nu există o metodă corectă şi democratică de a alege lideri credibili ai unei astfel de uniuni politice”, potrivit ministrului polonez.

„Ideea unui „mic Schengen” se referă la ţările din vechea Europă, regiunea noastră nu este luată în considerare”, a spus el, dând asigurări că Polonia se opune unei astfel de idei. „Practica bazată pe principiul „mai multă Europă”, şi mai puţin control democratic al acţiunilor sale, conduce către eroziunea sa', a subliniat şeful diplomaţiei poloneze.

Guvernul conservator polonez, la putere de trei luni, face obiectul unei anchete preliminare a Comisiei Europene cu privire la reforma controversată a Tribunalului Constituţional, prima etapă a unei proceduri europene care vizează să garanteze că statul de drept nu este ameninţat într-o ţară membră.
Waszczykowski, care a salutat în termeni generali prezenţa sporită a NATO pe flancul estic al Alianţei, a denunţat totodată „politica de forţă” a Rusiei, care vizează, în opinia sa, să modifice ordinea internaţională stabilită după încheierea Războiului Rece".

Cu toate acestea, el a pledat pentru relaţii „pragmatice" şi pentru „menţinerea canalelor de comunicare" cu Moscova.

„Noi nu ne opunem reuniunii Consiliului NATO-Rusia, cu condiţia ca unul din subiectele de dezbatere să fie chestiunea Crimeii şi războiul din estul Ucrainei", a mai spus ministrul polonez.