Papa a remarcat faptul că, în contactele sale cu guvernul, Comitetul a reiterat necesitatea instaurării „integrităţii fiinţei umane şi a protecţiei sănătăţii, de la concepţie până la moartea naturală”. „Un astfel de principiu etic este fundamental şi în privinţa aplicaţiilor biotehnologice în domeniul medical”, care „nu trebuie să se ghideze doar după aspecte industriale sau comerciale", a adăugat Francisc.

În contextul în care Biserica este adesea acuzată că se amestecă în Italia în dezbateri asupra unor probleme delicate ale societăţii, de la bioetică la uniunile civile gay (care fac obiectul unui proiect de lege aflat în dezbaterea Parlamentului), Jorge Bergoglio a subliniat că poate nu este clar pentru toţi că „Biserica, deşi sensibilă la tematici etice", „nu revendică niciun spaţiu privilegiat în acest domeniu". "Ea este mulţumită atunci când conştiinţa civilă, la diferite nivele, poate discerne şi acţiona pe baza raţiunii libere şi deschise şi a valorilor constitutive ale persoanei şi societăţii: această maturitate civilă este semnul că sămânţa Evangheliei a dat rezultate", a afirmat papa, făcând aluzie la profundele influenţe creştine care continuă să alimenteze societatea italiană.

Criticat de conservatori pentru că nu a pus mereu punctul pe „i", suveranul pontif a formulat în ultimele săptămâni critici explicite şi repetate la adresa avortului, eutanasiei, precum şi a oricărei „confuzii" între căsătorie şi uniunile gay.