Adăpostul pentru persoane defavorizate N Street Village din capitala SUA a confirmat ziarului The Washington Post decesul lui Picciotto, considerată persoana care şi-a manifestat protestul public pentru cea mai lungă perioadă de timp din istoria SUA, scrie Agerpres.

Deşi nu se cunoaşte vârsta exactă a celei decedate şi cauza morţii sale, ziarul relevă că Picciotto avea în jur de 80 de ani şi fusese victima unei căzături recente. Puţin îi ştiau numele şi aproape că nu există detalii despre viaţa ei înainte de a emigra în SUA şi de a se căsători cu un italian. Se ştie că femeia provenea din Vigo (Galicia, Espańa), şi devenise o figură de notorietate la Washington după ce se instalase într-un cort, în 1981, în faţa Casei Albe.

Conchita Martín a emigrat la New York în 1960 şi a lucrat în oraş ca angajată la un birou comercial al Ambasadei Spaniei. S-a căsătorit mai târziu cu un imigrant italian, împreună cu care a adoptat o fetiţă. Convingerea că soţul dorea să o despartă de fiica ei a determinat-o să plece la Washington, în 1979, pentru a căuta ajutor printre reprezentanţii politici, fără să aibă însă succes.

Atunci a cunoscut-o pe William Thomas, o militantă împotriva proliferării nucleare care se instalase într-un cort de campanie pe aleea Pennsylvania în faţa Casei Albe şi a decis să i se alăture. De atunci şi timp de peste trei decenii, Conchita Martín Picciotto nu a părăsit locul, nici măcar după moartea lui Thomas în 2009, şi a devenit un personaj celebru printre rezidenţii şi numeroşii turişti care vizitau capitala.