„Aş fi bineînţeles încântat dacă Angela (Merkel) şi Francois (Hollande) ar fi în măsură să rezolve toate problemele. Dar în majoritatea timpului nu este cazul', a spus şeful guvernului italian.

Principala problemă o reprezintă, din punctul lui de vedere, rezolvarea crizei migraţiei, Italia fiind una dintre porţile de intrare în Europa ale solicitanţilor de azil.

„Dacă încercăm să elaborăm o strategie europeană globală pentru a soluţiona chestiunea refugiaţilor nu ne putem mulţumi ca Angela să-l sune mai întâi pe Francois, apoi pe preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, iar eu să aflu rezultatul din presă', a afirmat Renzi.

Nemulţumirile Italiei faţă de Germania şi Comisia Europeană s-au înmulţit în ultimele săptămâni, fie că este vorba despre rolul Berlinului, perceput ca unul excesiv în Europa, constrângerile bugetare europene considerate prea rigide, politica energetică, regulile privind salvarea băncilor sau de refugiaţi.

Renzi a fost deranjat în special de criticile partenerilor europeni, cu Germania în frunte, privitoare la lentoarea autorităţilor italiene în a crea aşa-numitele "hotspots", centre de primire menite să-i trieze pe refugiaţi şi pe migranţii economici.

Într-un semnal mai pozitiv pentru relaţiile bilaterale dintre Berlin şi Roma, Renzi a spus că susţine ideea avansată de vicecancelarul german Sigmar Gabriel de a tăia ajutorul pentru dezvoltare în cazul acelor ţări din Africa de Nord care nu sunt dispuse să-i primească înapoi pe migranţii ale căror solicitări de azil au fost respinse. "Cei care nu vor face acest lucru nu primesc bani de la comunitatea internaţională", a spus Renzi.

Matteo Renzi urmează să aibă vineri o întrevedere cu cancelarul Angela Merkel în capitala Germaniei.