Declaraţia sa survine după ce şeful diplomaţiei poloneze, Witold Waszczykowski, a acuzat direct Berlinul că serveşte interesele Rusiei în Europa de Est.

Odată cu preluarea puterii de către partidul conservator Lege şi Justiţie (PiS), condus de Jaroslaw Kaczynski, guvernul de la Varşovia a cerut insistent amplasarea de unităţi militare permanente ale NATO în flancul estic al Alianţei, dar unii responsabili occidentali, inclusiv de la Berlin, au respins această solicitare invocând că astfel s-ar încălca Actul Fondator Rusia-NATO.

Acest refuz se explică prin faptul că Germania este preocupată mai mult de interesele Rusiei decât de interesele de securitate ale Europei Centrale şi blochează desfăşurarea NATO în această zonă, a subliniat şeful diplomaţiei poloneze.

Răspunzând omologului ei polonez, Ursula von der Leyen a declarat joi că summitul NATO va oferi ocazia de a arăta că Alianţa, ţinând cont de schimbările situaţiei de securitate, este mai flexibilă şi mai rapidă.

Relaţiile dintre Berlin şi Varşovia s-au degradat semnificativ după ce conservatorii eurosceptici au preluat conducerea guvernului polonez. Acesta din urmă a criticat deschis politica Germaniei de a primi migranţi extracomunitari şi încercările Berlinului de a impune aceeaşi abordare şi ţărilor care se opun acestei politici.

Divergenţele s-au agravat după ce politicieni germani au criticat la rândul lor în termeni duri măsurile prin care conservatorii polonezi sunt bănuiţi că încearcă să controleze instituţii precum Curtea Constituţională, televiziunea publică şi radioul public, instituţii de unde au îndepărtat responsabilii instalaţi de fostul guvern condus de liberalii proeuropeni.