Strategia, postată marţi pe site-ul EUCOM, stabileşte şase domenii prioritare pentru următorii trei-cinci ani: descurajarea agresiunii ruse; întărirea Alianţei NATO; menţinerea parteneriatelor strategice ale SUA; combaterea ameninţărilor transnaţionale; asigurarea desfăşurării unor forţe în stare operaţională; axarea pe relaţiile-cheie, prin sporirea securităţii în Europa de Est şi prin întărirea relaţiilor cu liderii emergenţi ai Alianţei.

„Comandamentul nostru a obţinut succese remarcabile în păstrarea unui echilibru între axarea asupra unei Rusii revanşarde, migraţiei în masă din alte regiuni şi combatanţilor terorişti străini care tranzitează Europa şi menţinerea totodată a angajamentelor faţă de aliaţii şi partenerii noştri din NATO”, a subliniat comandantul EUCOM, generalul Philip Breedlove. Potrivit acestuia, obiectivul strategiei actualizate este ca Europa să rămână unită, liberă şi paşnică.

Rusia este reprezentată în document ca principala ameninţare din cauza 'lipsei de respect pentru suveranitatea vecinilor săi din Europa', creşterea capacităţilor ei militare în Arctica şi, de asemenea, ca urmare a acţiunilor acesteia în special în Siria, notează în acest context RIA Novosti.

În total, EUCOM punctează ameninţări din trei direcţii — nord, est şi sud. Principala cauză de îngrijorare a SUA pe primele două direcţii este Rusia din cauza 'creşterii comportamentului ei agresiv' şi a militarizării Arcticii, potrivit Deutsche Welle în limba rusă. Dinspre sud, Europa se confruntă cu gruparea teroristă Statul Islamic (SI), relevă strategia actualizată a EUCOM. În ultimii ani, mai menţionează documentul, situaţia securităţii în Europa s-a schimbat în mod semnificativ.

Pe parcursul anului trecut, Washingtonul a luat o serie de măsuri pentru consolidarea forţelor NATO în Europa în caz de 'agresiune' din partea Rusiei. Între altele, SUA au decis să desfăşoare în Europa o flotilă de avioane F-22 în eforturile lor de sprijinire a aliaţilor lor din NATO în Europa de Est, alarmaţi de acţiunile Federaţiei Ruse, notează în acest context presa rusă.