Dintre cei aproximativ 900.000 de imigranţi care au ajuns în Europa în 2015, cei mai mulţi au fost primiţi de locuitori ai insulelor elene din Marea Egee.

Localnicii, inclusiv pescari care şi-au abandonat activitatea pentru a participa la operaţiuni de salvare pe mare, sunt propuşi decernarea Premiului Nobel pentru Pace. Membri ai cercurilor academice ai universităţilor Oxford, Princeton, Harvard, Cornell şi Copenhaga pregătesc o solicitare formală de acordare a prestigiosului premiu localnicilor din insulele Lesbos, Kos, Chios, Samos, Rhodos şi Leros.

Termenul-limită pentru nominalizări este 1 februarie, iar iniţiatorii planului s-au întâlnit deja cu ministrul grec al Imigraţiei, Yiannis Mouzalas, care a oferit sprijinul Guvernului de la Atena.

O petiţie în favoarea nominalizării lansată pe site-ul organizaţiei Avaaz a fost semnată deja de 280.000 de persoane.

„Pe insule elene îndepărtate, bunici au avut grijă de copii în stare de şoc, ajutându-i să adoarmă liniştiţi, în timp ce profesori, pensionari şi studenţi au petrecut luni întregi oferind hrană, adăpost, haine şi confort refugiaţilor care şi-au riscat vieţile pentru a scăpa de război şi de terorism”, se arată în petiţie.

Membrii cercurilor academice care adresează Comitetului Nobel pentru Pace rugămintea de acceptare a acestei nominalizări argumentează că locuitori ai unei ţări care se confruntă cu propria criză economică au dat dovadă de „empatie şi autosacrificiu”, oferindu-le adăpost în propriile case unor oameni rămaşi fără adăpost, bolnavi şi răniţi.

În decembrie 2015, imaginea cu militarul grec Antonis Deligiorgis salvând de la înec un refugiat din Eritreea în largul Insulei Rhodos a devenit ilustrativă pentru eroismul locuitorilor insulelor elene.

Doar persoanele şi organizaţiile sunt eligibile pentru Premiul Nobel, astfel că, cel mai probabil, pentru decernarea distincţiei vor fi nominalizate „reţelele de solidaritate” din insulele elene, adică grupurile de voluntari care au ajutat refugiaţii.