Totodată, Federica Mogherini a afirmat că Uniunea Europeană trebuie să facă mai mult pentru a sprijini Turcia în eforturile sale de a găzdui un număr mare de refugiaţi.

Potrivit guvernului de la Ankara, aproape 3 milioane de refugiaţi, în majoritate sirieni, au intrat în Turcia.

Şefa diplomaţiei europene a afirmat că suma de 3 miliarde de euro promise de Bruxelles Turciei pentru stoparea afluxului de migranţi, în special refugiaţi sirieni, pe teritoriul său va fi disponibilă într-o perioadă de timp „rezonabilă”.

„Discuţiile sunt încă în curs, am încredere în legătură cu faptul că banii promişi vor fi oferiţi într-o perioadă de timp rezonabilă. Aceşti bani nu vor ajunge în mâinile Turciei, vor servi proiectelor pentru refugiaţi”, a spus ea.

Mogherini a afirmat de asemenea că este extrem de important să se înceapă procesul de tranziţie în Siria cu condiţii umanitare mai bune pe teren. Ea a afirmat că şi-a exprimat îngrijorările în legătură cu situaţia din sud-vestul Turciei, cu populaţie majoritar kurdă, în cadrul unei întrevederi cu ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu şi cu ministrul turc pentru afaceri europene Volkan Bozkir, şi a făcut apel la reluarea negocierilor de pace şi încetarea imediată a focului. Potrivit observatorilor, mai mult de 150 de civili au fost ucişi în timpul operaţiunilor de securitate împotriva militanţilor din sud-estul ţării.