Statul Islamic reuneşte foşti talibani dezamăgiţi de conducerea lor şi foşti membri ai TTP (Tehreek-e-Taliban Pakistani), filiala pakistaneză a mişcării, sub drapelul 'provinciei Khorasan", un termen care face referire la Afganistan, Pakistan şi zone din ţările vecine.

Însă, în estul Afganistanului, SI se confruntă cu trei inamici: talibanii, armata afgană şi dronele armatei americane.

„Daesh (acronimul în arabă pentru SI) s-ar putea afla pe un drum fără întoarcere. Vom îngropa Daesh”, a afirmat Ghani într-un interviu acordat BBC. Pentru a-şi atinge acest obiectiv, armata şi poliţia afgană au lansat recent o ofensivă în Nangarhar, o provincie frontalieră din Pakistan unde rebelii talibani se află de mult timp. În plus, Kabulul poate conta pe sprijinul Washingtonului care-şi intensifică lupta împotriva SI în regiune. Departamentul de Stat american a anunţat pe 14 ianuarie că SI din Pakistan şi Afganistan se află pe lista neagră a organizaţiilor teroriste. Câteva zile mai târziu, potrivit Wall Street Journal, administraţia preşedintelui Obama a acordat armatei americane o autonomie crescută în lupta împotriva jihadiştilor.

Statul Islamic din Afganistan şi Pakistan şi-a intensificat ofensiva în regiune comiţând numeroase atrocităţi, precum decapitarea unor poliţişti afgani, capetele acestora fiind apoi prezentate într-o înregistrare video. De asemenea, SI a revendicat pe 13 ianuarie primul său atac împotriva statului pakistanez după un asalt, eşuat, împotriva consulatului pakistanez la Jalalabad, în estul Afganistanului. Şapte soldaţi şi poliţişti au fost ucişi în atac.