„Ieşim dintr-un lung proces electoral care a divizat societatea. Este momentul pentru pace economică, socială şi politică în Portugalia”, a afirmat de Sousa în faţa a sute de susţinători strânşi în faţa Facultăţii de Drept a Universităţii din Lisabona.

„Doresc să restabilesc unitatea naţională. O ţară ca a noastră, care iese dintr-o criză economică şi socială profundă, nu îşi poate permite luxul de a-şi pierde energia”, a adăugat preşedintele ales al Portugaliei. „Nu există învinşi în aceste alegeri prezidenţiale, toţi formăm o singură naţiune”, a continuat Souza vizibil emoţionat. Profesor de Drept, în vârstă de 67 de ani, comentator-vedetă al televiziunii de peste 15 ani, Marcelo Revbelo de Souza a obţinut 52% din voturi, cu mult în faţa principalului său rival, independentul de stânga Antonio Sampaio da Novoa, care a obţinut mai puţin de 23% din sufragii.

Deşi şeful statului portughez nu are puteri executive, el dispune de prerogativa importantă de dizolvare a Parlamentului.

Marcelo Rebelo de Sousa, fost preşedinte al Partidului Social-Democrat (centru-dreapta), a făcut apel duminică la convergenţă politică şi a promis că va fi un preşedinte liber şi independent, al cărui singur angajament este acela de a-i servi pe toţi portughezii.