Preşedintele Petro Poroşenko s-a arătat încrezător că reinstaurarea suveranităţii ucrainene asupra teritoriului ocupat temporar în regiunile Doneţk şi Lugansk se va produce chiar în decursul acestui an.

„Obiectivul meu este reinstalarea suveranităţii Ucrainei în Donbas în 2016', a punctat Poroşenko, anunţând că în următoarele două săptămâni Kievul va intenta mai multe procese Rusiei în instanţele internaţionale în legătură cu anexarea Crimeii, conform postului de televiziune 112.ua.

În plus, o delegaţie a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) urmează să efectueze în timpul apropiat o vizită în Peninsula Crimeea pentru a verifica dacă sunt respectate drepturile omului, inclusiv ale etnicilor tătari, a indicat Petro Poroşenko.

La 20 ianuarie, preşedintele ucrainean a emis un decret privind crearea unei instituţii pentru eliberarea Crimeii. Kievul intenţionează să lanseze în 2016 o iniţiativă diplomatică vizând reinstaurarea suveranităţii ucrainene în peninsula Crimeea ocupată temporar.

Ca reacţie la iniţiativa conducerii ucrainene de a crea un format pentru rezolvarea problemei Crimeii, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a declarat presei: „Nu e rău să visezi!”, a relatat agenţia de presă RIA Novosti.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, a reiterat în acelaşi context că 'nu există niciun fel de problemă a Crimeii'.
Rusia a anexat Crimeea în martie 2014, după venirea la putere la Kiev a opoziţiei prooccidentale, în urma unor proteste fără precedent, care au fost reprimate cu violenţă de regimul fostului preşedinte prorus Viktor Ianukovici. Acesta din urmă s-a refugiat în Rusia.

Moscova este acuzată de Kiev şi Occident că îi ajută cu arme şi trupe pe rebelii separatişti din Lugansk şi Doneţk, dar Rusia a respins constant aceste acuzaţii.