„Toţi responsabilii politici australieni susţin principiul unui şef de stat australian', a subliniat preşedintele ARM, Peter Fitzsimons.
Australia este o monarhie constituţională, iar şeful statului este Regina Elisabeta a II-a. Rolul său este în mare parte simbolic, dar monarhia are puterea de a dizolva parlamentul, aşa cum s-a întâmplat în 1975, când suverana britanică a demis guvernul.

Problema oportunităţii ca Australia să devină republică revine constant în atenţia publică mai ales înaintea Zilei Naţionale a ţării (26 ianuarie), sărbătoare ce comemorează sosirea flotei britanice la Sydney Cove în 1788 şi începutul colonizării britanice.

Speranţele celor care vor ca Australia să devină republică au sporit începând de anul trecut după ce prim-ministru al Australiei a devenit republicanul Malcolm Turnbull, care l-a înlocuit pe monarhistul Tony Abbott.

„Angajamentul meu faţă de Australia de a avea un şef de stat australian nu s-a diminuat', a afirmat într-o declaraţie Turnbull, care a condus ARM în anii '90. El declarase totuşi că acest dosar nu este o prioritate şi că, în opinia sa, este improbabilă organizarea unui referendum în timpul vieţii Reginei Elisabeta a II-a.

Australia a organizat în 1999 un referendum privind oportunitatea de a deveni republică, 55% dintre australieni respingând ideea cu acea ocazie.