„Am decis să introducem un sistem care este o obişnuinţă în numeroase ţări din Uniunea Europeană”, a declarat presei premierul Bohuslav Sobotka.
Praga ar dispune de acum înainte, în opinia premierului, „de o scară clar definită privind ameninţarea teroristă, cu scopul de a facilita comunicarea cu publicul în cazul apariţiei unui astfel de pericol”.

Sistemul cuprinde patru niveluri, de la „0”, care echivalează cu absenţa oricăror indicii privind o ameninţare de atac terorist, până la „3”, reprezentând o ameninţare extrem de probabilă.

Decizia privind nivelul de alertă antiteroristă va fi luată de către guvern, la propunerea Ministerului de Interne, care se va baza la rândul său pe informaţii ale serviciilor secrete, a explicat premierul.

„Fiecare grad de alertă corespunde unor măsuri concrete din partea tuturor elementelor sistemului de securitate în Republica Cehă”, a subliniat Sobotka, fără a oferi detalii suplimentare.

„În acest moment, nu dispunem în Republica Cehă de nicio informaţie concretă privind o ameninţare teroristă”, a dat el asigurări.

Introducerea acestui sistem de niveluri de alertă reprezintă, conform guvernului, o reacţie a Cehiei la atacurile jihadiste comise anul trecut în Franţa, soldate în total cu 147 de morţi şi sute de răniţi.

Anterior, premierul Bohuslav Sobotka a anunţat că guvernul ceh a aprobat trimiterea de arme şi muniţie în Irak şi Iordania pentru a sprijini lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.