Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, Moscova a informat vineri autorităţile de la Oslo că a decis să blocheze trecerea imigranţilor prin punctul de frontieră Borrisoglebsk-Storskog, în conformitate cu un acord bilateral care a fost semnat în 2011.

„Aceste măsuri luate de Rusia sunt dictate de motive de securitate şi se bazează pe acordurile bilaterale cu Norvegia", a explicat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse.

Se fac excepţii doar în privinţa acelor migranţi care au pe paşaport o viză pentru Rusia sau au drept de şedere valabil în această ţară.

Guvernul norvegian de dreapta susţine că Rusia este o ţară sigură, că este necesar să-i trimită înapoi pe migranţii care au intrat în Norvegia pe ruta arctică şi că sunt luate în considerare să rămână în Norvegia doar acele persoane care necesită într-adevăr protecţie.

De mai multe ori guvernul norvegian şi-a exprimat dorinţa de a-i trimite în Rusia aproape pe toţi cei 5.500 de migranţi care au intrat în această ţară anul trecut pe ruta din Arctica.