Şeful diplomaţiei de la Atena a făcut cunoscută jurnaliştilor greci această "propunere" cu prilejul unei vizite la Berlin, dând asigurări că a prezentat-o cu o zi înainte omologul său german, Frank-Walter Steinmeier, a informat agenţia elenă de presă ANA şi o sursă din cadrul ministerului său.

Nikos Kotzias a estimat la aproximativ 100 numărul navelor necesare, în contextul în care 850.000 de refugiaţi şi imigranţi au pătruns în 2015 în Europa peste Marea Egee plecând de pe coastele Turciei.

Până în prezent, Frontex a trimis în Marea Egee 15 nave de patrulare, pentru a asista paza greacă de frontieră în misiunile sale de supraveghere şi salvare.

Grecia solicită de mai multe luni un sprijin suplimentar din partea Frontex pe lângă ajutorul primit pentru a tria şi trimite înapoi imigranţii consideraţi neeligibili la azil, în special magrebieni şi pakistanezi.

Atena mai doreşte creşterea presiunii asupra guvernului turc pentru respectarea acordurilor de readmisie semnate cu Grecia şi UE.

Ministrul elen a detaliat acest plan în condiţiile în care unii dintre partenerii Greciei din Europa Centrală — Austria, Ungaria şi Slovenia — o somează să pună capăt tranzitului pe teritoriul său al valurilor de imigranţi care fug de război şi sărăcie.

Atena şi Berlinul poartă un dialog susţinut legat de această criză, fiind de acord cu obiectivul de a nu închide uşa refugiaţilor, dar nu şi cu metoda. Germania cere insistent Greciei un control mai strict al afluxului de persoane pentru a garanta supravieţuirea spaţiului Schengen de liberă circulaţie.