„Obiectivul pe care îl împărtăşim cu toţii este de a putea ridica în vară sancţiunile pentru că procesul va fi fost respectat", a declarat Emmanuel Macron într-o intervenţie în faţa oamenilor de afaceri francezi, referindu-se la acordurile de la Minsk, semnate la începutul lui 2015 pentru a reglementa conflictul din estul Ucrainei.

Uniunea Europeană a introdus o serie de sancţiuni economice contra Moscovei pentru anexarea Crimeii în martie 2014 şi presupusul său rol în conflictul cu separatiştii din estul Ucrainei care a făcut peste 9.000 de morţi. UE a decis la sfârşitul lunii decembrie prelungirea acestora cu şase luni, în contextul în care urmau să expire în ianuarie.

În replică, Rusia a aplicat un embargo asupra majorităţii produselor agroalimentare europene care i-a lovit dur pe agricultorii francezi.
Acordurile de la Minsk, semnate în februarie după medierea franco-germană, urmăresc să pună capăt conflictului dintre opozanţii rebeli proruşi şi armata ucraineană în estul ţării.

Vineri, la Forumul economic de la Davos, secretarul de stat american, John Kerry, a afirmat că sancţiunile ar putea fi ridicate „în următoarele luni” dacă Moscova aplică „integral” aceste acorduri.