Protestele au izbucnit după ce o majoritate parlamentară pestriţă, încropită dubios de Partidul Democrat, a învestit, cu încălcarea procedurii legislative, guvernul democratului Pavel Filip. Vlad Ţurcanu, purtătorul de cuvânt al şefului statului, a recunoscut, în cadrul unei emisiuni televizate, că preşedintele a fost şantajat pentru a-l desemna pe Filip la funcţia de premier.

Învestirea pe furiş a Guvernului a declanşat proteste. Opoziţia prorusă (socialiştii) şi cea proeuropeană (Platforma „Demnitate şi Adevăr”) s-a unit contra regimului oligarhic, iar aceasta a dat motive unor analişti politici să suspecteze „mâna Rusiei”, chiar dacă protestelor li s-au alăturat mai mulţi lideri proeuropeni, inclusiv Maia Sandu şi Ion Sturza.

„Problema noastră a fost că mereu ne divizau în proruşi, proromâni, proeuropeni. Dar noi suntem un singur popor care trebuie să scape de oligarhie. Trebuie să dăm jos această guvernare care a capturat Moldova”, a declarat în faţa mulţimii, liderul socialiştilor proruşi Igor Dodon.

Oamenii scandează „Jos mafia!”, „Plahotniuc nu uita, puşcăria îi casa ta!” şi „Noi suntem puterea!”.

„Mitingul din centrul Chişinăului nu este unul pentru sau împotriva vreo unui vector geopolitic. Este împotriva acestei guvernări oligarhice, criminale care ne-a furat viitorul”, a declarat Vasile Năstase, unul din liderii Platformei „Demnitate şi Adevăr”, în timpul protestului. 

El a anunţat că duminică va fi propusă crearea unui consiliu de salvare naţională, care va înainta un ultimatum actualei guvernări: să plece de la guvernare şi să fie organizate anticipate. 

Năstase a făcut un apel către ambasadorii străini să nu susţină „mafia criminală şi să susţină poporul”. Asta după ce mai mulţi diplomaţi europeni, inclusiv conducerea României, s-au grăbit să-şi anunţe sprijinul pentru Guvernul Filip.

Fostul candidat la funcţia de premier, Ion Sturza, a atenţionat partenerii de dezvoltare ai Moldovei că sunt la un pas să se transforme „în complici ai unui regim detestat de o ţară întreagă”.

La rândul ei, Maia Sandu, care lucrează la crearea Partidului Acţiune şi Solidaritate, ca alternativă proeuropeană în cazul unor eventuale alegeri anticipate, a subliniat şi ea că protestele care au loc la Chişinău nu sunt pentru a sprijini un partid sau altul. 

„Este un protest împotriva modului în care ţara este guvernată, împotriva corupţiei şi împotriva tentativei de deturnare a democraţiei”, a spus ea în discursul adresat manifestanţilor. 

Potrivit ei, „la Chişinău nu se duce lupta între proeuropeni şi anti-europeni, ci cu cei corupţi care se numesc proeuropeni”. 

„Trebuie toată lumea să înţeleagă aceste nuanţe, pentru că nu putem să renunţăm la democraţie în favoarea acestei stabilităţi pe termen scurt, stabilitate care ne va costa democraţia în primul rând, dar şi stabilitatea pe termen lung”, a spus Maia Sandu.

Situaţia din Piaţa Marii Adunări Naţionale de la Chişinău este încordată, însă până la momentul transmiterii acestei ştiri nu avuseseră loc incidente.