„Cred că dacă va exista efort şi bună credinţă, intenţie legitimă de a rezolva problema de ambele parţi, este posibil ca în următoarele luni să ajungem într-un punct unde să putem înlătura sancţiunile”, a spus Kerry.
 
Condiţia
 
John Kerry a subliniat că sancţiunile pot fi îndepărtate numai când Rusia va respecta angajamentele de a restaura pacea şi stabilitatea în estul Ucrainei. Asta presupune un armistiţiu total în estul Ucrainei şi retragerea armamentului greu din regiune.
 
Sancţiunile

Consiliul European a decis în decembrie prelungirea planului de sancţiuni îndreptate asupra Moscovei, în contextul tensiunilor între cele două blocuri.

Iniţial, sancţiunile au fost introduse pentru un an, la 31 Iulie 2014, ca răspuns la agresiunea Rusiei asupra Ucrainei. Însă, data fiind evoluţia nesigură în relaţia cu Moscova, Bruxellesul a decis la 22 Iunie 2015 sa prelungească durata masurilor cu încă şase luni, pana la 31 Ianuarie 2016. Europa leagă direct durata sancţiunilor de implementarea complete a acordului de la Minsk privind încetarea focului in estul separatist al Ucrainei. 

Mai mult, Uniunea condamnă cu fermitate anexarea ilegala a Peninsulei Crimeea de către Federaţia Rusa, acţiune pe care nu o recunoaşte, scrie sursa. În acest context, spaţiul comunitar a impus în 17 Martie 2014 primele interdicţii de călătorie şi îngheţarea activelor asupra anumitor persoane din Rusia cu legături în acţiunile asupra Ucrainei.