„Dacă guvernul de la Atena nu va face mai mult pentru securitatea frontierelor externe ale UE, atunci va trebui ca noi să vorbim în mod deschis de o excludere provizorie a Greciei din spaţiul Schengen”, a declarat dna Mikl-Leitner într-un interviu pentru Die Welt, potrivit antena3.ro.

„Dacă un stat din (spaţiul) Schengen nu-şi îndeplineşte obligaţiile, atunci nu există nicio interdicţie pentru a reflecta la aceasta”, a adăugat ministrul, calificând drept mit ideea că frontiera greco-turcă nu poate fi controlată.

„Răbdarea multor europeni a ajuns la limită. S-a vorbit mult, acum trebuie acţionat. Este vorba de protejarea stabilităţii, ordinii, securităţii în Europa”, a insistat Johanna Mikl-Leitner.

Grecia, ţară ce se confruntă cu o gravă criză economică, este acuzată de mai multe luni că nu întreprinde suficiente măsuri pentru protejarea frontierelor sale care sunt şi frontierele externe ale Uniunii Europene.

Sute de mii de imigranţi au sosit pe insulele greceşti venind de pe coastele Turciei, încercând astfel să ajungă în ţările occidentale, în special în Germania.

Preşedinţia luxemburgheză a Consiliului UE a respins în decembrie ipoteza excluderii Greciei din spaţiul Schengen. „Juridic, nu este posibilă excluderea unui stat din zona Schengen”, afirma atunci ministrul luxemburghez al imigraţiei, Jean Asselborn.