„Dacă nu aveţi posibilitatea de a vă exprima opinia şi de a critica un politician, de a oferi o alternativă fără a vă teme de intimidare şi pedeapsă, atunci ţara voastră este privată de oportunităţi”, a mai spus vicepreşedintele american în faţa unor universitari, editorialişti sau jurnalişti turci apropiaţi de opoziţie.

„Nu sunt idei noi pentru poporul turc, ele sunt înscrise în constituţia voastră. (...) Vrem ca Turcia să dea un exemplu puternic, pentru întreaga regiune, privind ceea ce înseamnă o democraţie activă”, a subliniat el.

„Cu cât va reuşi mai mult Turcia, cu atât mai puternic va fi mesajul trimis întregului Orient Mijlociu şi părţilor lumii care abia încep să priceapă noţiunea de libertate”, le-a spus Biden jurnaliştilor.

De circa o săptămână, preşedintele islamo-conservator turc Recep Tayyip Erdogan i-a luat în vizor pe cei peste o mie de intelectuali turci care au semnat o petiţie ce denunţă masacrele comise de armată în rândul civililor în timpul operaţiilor sale împotriva rebelilor kurzi din sud-estul ţării.
Petiţionari au început să facă obiectul unor proceduri judiciare şi anchete disciplinare, ceea ce a provocat un val de indignare în Turcia şi peste hotare.

Aflat la putere din 2003, Erdogan este în mod frecvent acuzat de criticii săi de derivă autoritară şi islamistă. De asemenea, şeful statului turc este criticat de ONG-uri pentru atingerile aduse libertăţii presei.