Tim Cook a fost primit de suveranul pontif a doua zi după ce compania informatică americană a anunţat deschiderea în curând a unui centru de dezvoltare de aplicaţii mobile la Neapole (sudul Italiei).

Vaticanul nu a dat nicio informaţie despre conţinutul întâlnirii private de vineri. Săptămâna trecută, şi preşedintele executiv al Google, americanul Eric Schmidt, fusese primit de papa Francisc, în contextul în care comunicarea pe internet şi prin reţelele de socializare face parte din noile preocupări ale Sfântului Scaun.

În mesajul difuzat vineri, cu ocazia celei de-a 50-a Zile Mondiale a Comunicaţiilor Sociale, suveranul pontif a pledat pentru „o bună utilizare a comunicării", care „ajută la ieşirea din cercurile vicioase ale condamnărilor şi răzbunărilor".

Papa, care este urmărit pe Twitter de milioane de persoane, a insistat asupra „adevăratului simţ civic ce se construieşte în reţea". „Nu tehnologia decide dacă comunicarea este autentică sau nu, ci inima omului", a afirmat Jorge Bergoglio, avertizând în privinţa unei comunicări care poate „răni", putând merge până la „linşarea morală", îndeosebi prin intermediul reţelelor de socializare.

„Putem şi trebuie să judecăm situaţiile de păcat, dar nu putem judeca persoanele", a subliniat papa, adresându-se preoţilor în acelaşi mesaj, intitulat „Comunicare şi milostivire: o întâlnire fecundă".

Noul centru de dezvoltare de aplicaţii mobile al Apple, primul de acest tip din Europa pentru sistemul său de exploatare iOS, un fel de incubator, se va instala într-o clădire din Neapole.