NATO a refuzat până acum implicarea în conflictul din Siria, unde o coaliţie internaţională condusă de SUA vizează ţinte ale jihadiştilor. Refuzul a fost motivat în parte de îngrijorarea unor state membre, precum Germania, că participarea Alianţei ar putea complica negocierile de pace.

AWACS, care pot localiza şi identifica avioane la peste 400 km distanţă, ar putea funcţiona ca posturi de comandă zburătoare, comunicând cu alte aparate şi ajutând la coordonarea loviturilor aeriene împotriva Statului Islamic.

La coaliţia condusă de SUA iau parte în jur de 60 de state, printre care toţi membrii NATO şi actori regionali precum Arabia Saudită şi Egipt.

Cele 16 aparate AWACS din dotarea NATO sunt staţionate la Geilenkirchen, lângă Aachen, în vestul Germaniei.

Avioanele de tipul Boeing 707 special adaptate, zboară cu echipaje formate din 16 experţi internaţionali, inclusiv specialişti în computere şi radare, proveniţi din 15 state aliate. Germania furnizează o treime dintre membrii echipajelor AWACS. Aceste avioane nu sunt dotate cu armament.

NATO a decis în urmă cu câteva săptămâni să mute o parte dintre avioanele sale AWACS în Turcia, în urma unei cereri a Ankarei, care a invocat ameninţarea constituită de conflictul din regiune.

Turcia afirmă că avioane militare ale Rusiei desfăşurate în Siria au intrat în spaţiul său aerian în mai multe rânduri. În luna noiembrie, aviaţia turcă a doborât un aparat militar rus în apropierea graniţei cu Siria, declanşând o criză diplomatică majoră.