Washingtonul şi Ankara discută de mai multe luni despre modalităţile de 'sigilare' a ultimei porţiuni de 98 km a frontierei dintre Turcia şi teritoriul controlat de Statul Islamic în nordul Siriei, o zonă folosită de militanţii jihadişti ca rută de contrabandă şi tranzit al combatanţilor străini.

Eforturile de securizare a acestei frontiere au devenit cu atât mai urgente după ce s-a aflat că unii dintre autorii atentatelor din 13 noiembrie de la Paris au traversat graniţa siriano-turcă pentru a se deplasa dinspre teritoriul controla de jihadişti spre Europa, spun oficiali.

De altfel, vicepreşedintele american Joe Biden soseşte joi în Turcia pentru discuţii cu preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi premierul Ahmet Davutoglu despre lupta împotriva Statului Islamic.

Vizita lui Biden se înscrie într-o serie de deplasări ale unor responsabili americani de rang înalt în Turcia, stat aliat în cadrul NATO. Secretarul pentru securitate internă, Jeh Johnson, va conduce în februarie o delegaţie a mai multor agenţii americane, ce va oferi guvernului de la Ankara o gamă de tehnologii speciale de control al frontierelor, au declarat oficiali americani pentru Reuters.

Printre echipamentele care vor fi oferite Turciei se află, cel mai probabil, aerostate de supraveghere şi tehnologie anti-tunel. De asemenea, SUA se pregătesc să pună la dispoziţie metode de detecţie a materialelor folosite la dispozitivele explozive improvizate.

„Ne place ce vedem în privinţa acţiunilor lor şi dorim să colaborăm pentru a strânge şi mai mult şurubul”, a declarat un oficial din administraţia SUA despre autorităţile turce.

Măsurile Ankarei de securizare a frontierei includ desfăşurarea a 25.000 de militari suplimentari şi instalarea de garduri şi bariere de beton.
Cu toate acestea, secretarul american al apărării Ash Carter a declarat luna trecută, în Congresul de la Washington, că Turcia trebuie să facă mai mult pentru a-şi controla graniţa de multe ori poroasă cu Siria.

În cursul unei vizite a şefului statului major interarme, generalul Joseph Dunford, acum două săptămâni, partea turcă a propus SUA să antreneze un grup de arabi sunniţi pentru a ajuta la securizarea zonei din partea siriană a frontierei.

Potrivit oficialilor, SUA doresc să afle mai multe despre luptătorii propuşi înainte de a accepta sprijinirea lor.

După cum notează Reuters, discuţiile americano-turce au fost complicate de priorităţile concurente ale celor două părţi. În timp ce Turcia se concentrează pe combaterea separatiştilor kurzi, SUA au obiectivul declarat de a-i anihila pe militanţii SI care controlează zone din Siria şi din Irak.