Această măsură a fost luată pentru a preveni evenimente tragice precum cel din noaptea de 22 spre 23 iunie 2013, când oameni îmbrăcaţi în uniforme ale armatei pakistaneze au omorât 11 alpinişti de diverse naţionalităţi aflaţi în tabăra de bază de la care pornesc ascensiunile pe Nanga Parbat (8125 de metri). Acesta este al doilea vârf ca înălţime din Pakistan şi al nouălea din întreaga lume.

Bilanţul ar fi putut fi mult mai dureros, având în vedere că alţi 50 de alpinişti de mai găseau pe munte, în tabere instalate însă la înălţimi mai mari, în care nu au mai ajuns teroriştii jihadişti care au revendicat atentatul. O lună şi jumătate mai târziu, la 6 august, au fost ucişi şi trei poliţişti care investigau atacul din luna precedentă.

Numită „High Altitude Police" (HAP, Poliţia de Mare altitudine), noua unitate are un efectiv de 125 de poliţişti şi va asigura protecţia până la altitudinea de 5.700 de metri. Autorităţile intenţionează să majoreze cu 50 numărul de poliţişti special antrenaţi şi echipaţi în acest scop până în vară, când începe sezonul de trekking în regiune.

Până în prezent, orice expediţie de trekking trebuia să fie însoţită de un militar, care nu era însă special instruit pentru deplasările pe munte şi avea doar rolul de a verifica dacă turiştii aveau un comportament corect şi urcau numai pe traseele pentru care primiseră permis după achitarea taxelor aferente. Pe viitor, grupurile vor avea şi o escortă militară armată.

La ora actuală, există cinci mici expediţii care încearcă să realizeze prima ascensiune de iarnă pe Nanga Parbat. Două dintre acestea s-au unit (cea a spaniolului Alex Txikón, italianului Daniele Nardi şi pakistanezului Alí Sapdara cu expediţia polonezilor Bielecki şi Czech) şi acţionează tocmai de la tabăra de bază în care a avut loc atentatul. Pe de altă parte, alpinistul Simone Moro urcă pe versantul opus al muntelui şi a declarat că se simte în siguranţă şi nu se teme de terorişti.