Szydlo a apreciat marţi, în acest discurs, că modificările privind tribunalul constituţional şi guvernanţa instituţiilor publice de presă sunt conforme normelor europene.

În opinia sa această polemică este rezultatul „unei lipse de informaţii sau poate a unei voinţe de a face rău".

Un semn al tensiunilor dintre Uniunea Europeană (UE) şi Varşovia este faptul că Beata Szydlo s-a declarat uimită de timpul şi energia investite de europeni în probleme care, în opinia sa, ţin de politica internă a ţării.

„Modificările pe care le-am efectuat reflectă normele europene şi nu diferă în niciun fel de normele UE în alte state", a subliniat aceasta.
Însă oficiali europeni consideră că aceste modificări ar putea reprezenta o ameninţare la adresa statului de drept.

Rând pe rând, diverse grupuri politice şi-au exprimat îngrijorarea.

Copreşedinta Verzilor a insistat asupra metodei folosite de către autorităţile poloneze. În opinia lui Rebecca Harms, cel mai alarmant este „sentimentul că majoritatea guvernamentală exercită o formă de dictat, fără vreo dezbatere cu opoziţia".

Pentru a răspunde anumitor critici, Guvernul polonez a cerut Consiliului Europei (CoE) să se pronunţe asupra reformei constituţionale.
Această organizaţie internaţională, cu sediul la Strasbourg, urmează să prezinte un raport pe această temă în martie, de la care Varşovia speră o calmare a tensiunilor.

Însă Consiliul nu este o instituţie a Uniunii Europene.

Ancheta sa va fi separată de cea a Comisiei Europene (CE), care vizează o potenţială încălcare a statului de drept şi valorilor fundamentale ale blocului european.

Szydlo a susţinut acest discurs în Parlamentul European la o zi după ce preşedintele polonez Andrzej Duda a lansat o adevărată ofensivă de PR la Bruxelles, în urma unor discuţii la nivel înalt cu oficiali europeni, inclusiv cu preşedintele Uniunii Donald Tusk, un fost premier polonez.

Guvernul conservator polonez, învestit în noiembrie, a fost criticat extrem de dur din cauza unei serii de măsuri denunţate ca vizând să-i consolideze controlul asupra sistemului judiciar şi presei.

Disputa a creat tensiuni între Varşovia şi partenerii săi europeni, în contextul în care cele 28 de state membre UE au nevoie de unitate pentru a aborda o serie de provocări, inclusiv criza migraţiei.