„Ţările grupului de la Visegrad continuă să respingă sistemul cotelor obligatorii de relocalizare. Acesta este răspunsul nostru în faţa eforturilor Comisiei Europene, care mizează în continuare pe acest sistem”, a declarat în faţa presei gazda reuniunii, ministrul ceh de interne Milan Chovanec. 

Milan Chovanex s-a referit de asemenea şi la centrele „hotspot” aflate în curs de amenajare în Grecia şi Italia. În aceste centre migranţii vor fi înregistraţi şi separaţi în imigranţi economici, care în mod normal ar trebui repatriaţi în ţările lor, şi refugiaţii a căror cerere de azil este aparent justificată şi care pot fi redistribuiţi în celelalte state ale UE prin cotele obligatorii.

„Prioritatea noastră este eficienţa hotspoturilor. Funcţionarii care vor activa acolo trebuie să aibă la dispoziţie suficient timp pentru a efectua un control detaliat al migranţilor. Poziţia Republicii Cehe este ca aceste hotspoturi să funcţioneze sub forma unor centre de detenţie unde migranţii să fie supuşi unor restricţii privind libertatea şi mişcarea”, a mai spus oficialul ceh.

De asemenea, şi omologul său slovac, Robert Kalinak, a apreciat că „ar fi absurd să se lupte împotriva imigraţiei ilegale fără a plasa imigranţii ilegali în centre de detenţie”. 

Atât ministrul ceh cât şi cel slovac au explicat faptul că existenţa unor astfel de centre ar putea împiedica migranţii să se înregistreze sub o identitate falsă, situaţie constatată frecvent în rândul solicitanţilor de azil.