Propunerea guvernului danez, care este de aşteptat să primească aprobarea finală pe 26 ianuarie, le va permite autorităţilor daneze să confişte de la imigranţi excedentul în bani lichizi peste valoarea de 10.000 de coroane daneze (1.340 de euro) şi orice bunuri individuale (telefoane mobile, laptopuri, ceasuri) cu valoare mai mare de 10.000 de coroane daneze.

Potrivit ziarului danez Politiken, deocamdată nu este clar pe cine va trimite Danemarca la Bruxelles pentru a explica planul autorităţilor daneze, dar premierul danez Lars Lokke Rasmussen i-a transmis preşedintelui Parlamentului European, Martin Schulz, că va desemna un ministru din guvernul său.

Propunerea Copenhagăi face parte dintr-o serie de măsuri, printre care aceea că refugiaţii vor trebui să aştepte trei ani înainte de a solicita reunificarea cu familiile lor peste hotare. De asemenea, durata permiselor de rezidenţă temporară va fi scurtată şi refugiaţii vor fi acceptaţi pe baza 'integrării lor potenţiale' mai degrabă decât a simplului lor statut de refugiat.

Confruntată cu un aflux îngrijorător de refugiaţi, Suedia, care a introdus controale la graniţele sale la mijlocul lunii noiembrie, le-a impus începând cu 4 ianuarie companiilor de transport auto şi feroviare care folosesc podul Oresund, dinspre Danemarca, să verifice identitatea călătorilor înainte de îmbarcare, de partea daneză, în caz contrar riscând să fie amendate.

Danemarca, care se teme că migranţii ilegali întorşi din Suedia vor rămâne pe teritoriul său, a reacţionat imediat prin reintroducerea controalelor la frontiera sa cu Germania, de unde sosesc numeroşi migranţi. La rândul său, Germania a introdus deja controale la frontiere, în principal cu Austria, la mijlocul lunii septembrie.