A existat o poveste care îţi face părul măciucă şi pe care postul public de televiziune din Rusia a prezentat-o telespectatorilor sâmbătă, în jurnalul de seară. O fată în vârstă de 13 ani, de origine rusă, ar fi fost răpită de migranţi la Berlin, introdusă cu forţa într-un autoturism şi dusă într-un apartament din Berlin. Aici, spun jurnaliştii ruşi, victima ar fi fost sechestrată şi violată timp de mai multe zile.

O doamnă, prezentată de postul rus de televiziune drept "mătuşa victimei", a povestit lucruri într-adevăr înfiorătoare. Nici părinţii, nici fata însăşi nu apar în interviu. În schimb, nu lipsesc declaraţiile mai multor ruşi care ar locui la Berlin, chipurile oripilaţi de cele întâmplate. „Dacă este adevărat, noi vom răspunde la violenţă tot cu violenţă”, ameninţă un bărbat. Altul, prezentat ca unchiul victimei, susţine că poliţiştii germani sunt mai degrabă de partea atacatorilor.

Poliţia de la Berlin a dezminţit prompt, pentru DW, informaţiile prezentate de presa rusească. Nu a existat nici răpire, nici viol, a spus o purtătoare de cuvânt a poliţiei berlineze. Instituţia germană a reconfirmat aceste dezminţiri şi în cursul zilei de luni. Într-adevăr, o fată tânără a fost dată dispărută, săptămâna trecută, în cartierul Marzahn-Hellersdorf, însă un pic mai târziu ea a reapărut, se arată într-un comunicat al poliţiei.

Ştiri neverificate?

Sursa invocată de televiziunea publică din Rusia este cvasi-necunoscută: genosse.su, care se autodescrie drept pagina sovieticilor germani. Pagina este în principal dedicată vieţii ruso-germanilor şi reprezintă asociaţia Pactul internaţional al ruso-germanilor cu sediul la Berlin.

Astfel de ştiri cad deseori pe un teren fertil, în sensul în care nu puţini ruşi dau crezare relatărilor. Problema este dezbătută aprig şi pe reţelele sociale. De luni de zile, presa rusă a relatat pe larg criza refugiaţilor din Germania folosind termeni dintre cei mai sumbri şi apocaliptici. Când s-a aflat că refugiaţii ar fi fost implicaţi în agresiuni sexuale împotriva femeilor în ajunul Anului Nou, la Köln, acest fapt a venit ca o confirmare a temerilor deja existente. Mulţi experţi din Rusia consideră că Germania şi Europa sunt condamnate la pieire.

La rândul lor, aproximativ şase milioane de oameni cu rădăcini ruseşti sau sovietice care trăiesc în Germania se uită la programele televiziunilor ruseşti. Studii sociologice privind starea de spirit şi părerile lor faţă de refugiaţi nu există încă. Fapt este însă că, în special după evenimentele din Köln, unii ruşi din Germania au început să se alăture curentului anti-refugiaţi existent în mediul virtual. Scriitorul Vladimir Kaminer, care locuieşte la Berlin, nu crede că ruşii trăitori în Germania au opinii critice faţă de imigranţi. „Da, ruşii din Germania se uită la ştirile posturilor ruseşti de televiziune”, spune Kaminer. „Dar ei au întotdeauna o alternativă. Să se uite la ceea ce se întâmplă pe stradă şi să asculte şi ceea ce spune presa germană”.

Ştirile ca film artistic

Reportajul postului de televiziune rusesc Primul canal despre presupusul viol de la Berlin aminteşte de mai multe ştiri ale presei ruseşti în legătură cu tensiunile din Ucraina, care au fost fie parţial sau total incorecte. Cel mai proeminent exemplu este povestea despre băieţii răstigniţi. După cum s-a menţionat într-un reportaj al aceluiaşi post de televiziune difuzat în iulie 2014, la Slaveansk, în estul ţării, soldaţi ucraineni ar fi bătut în cuie, ca pe Hristos, un băiat de trei ani. Mai târziu, redacţia a admis că povestea relatată de un martor ocular nu a fost verificată.

Scriitorul şi expertul în mass-media Peter Pomeranţev, care trăieşte la Londra, crede că postul de televiziune Primul canal nu face ştiri în sensul occidental. Nu cred că Primul canal este interesat de fapte, a spus Pomeranţev pentru DW. Ceea ce fac ruşii este mai aproape de genul unui film, un fel de cinematografie. Tema principală a acestui film este sfârşitul Europei. „Subiectul este foarte important, pentru că puterea (preşedintele rus Vladimir Putin) se bazează pe ideea lipsei de alternativă: o fi rău la noi, dar rău este peste tot”.

Pomeranţev crede de asemenea că astfel de reportaje, precum cel despre fata din Berlin, sunt destinate cu precădere publicului din Rusia, scopul fiind diminuarea atractivităţii Europei.