Prima întâlnire ar urma să-i reunească pe ambasadorii celor 28 de state membre NATO şi pe ambasadorul rus pe lângă Alianţă, Aleksandr Gruşko.
„Reuniunea nu va avea loc înainte de ministerială (reuniune a miniştrilor apărării din statele membre care va avea loc la 10-11 februarie la Bruxelles — n.r.) ci mai degrabă la sfârşitul lui februarie începutul lui martie”, a declarat un diplomat pentru AFP.

„Este de presupus că Rusia va accepta. Trebuie însă vorbit cu ruşii, în special despre ordinea de zi. Ucraina va fi pe agenda”, a mai spus sursa citată.

Potrivit afirmaţiilor a doi diplomaţi, Aliaţii îşi doresc să discute despre prevenirea incidentelor aeriene, în special la frontiera turco-siriană, după distrugerea unui bombardier rus de către turci în noiembrie, precum şi despre chestiunea transparenţei şi a previzibilităţii exerciţiilor militare organizate de Rusia.

Întrebat de AFP, un purtător de cuvânt al NATO a refuzat orice comentariu. Şeful Alianţei, Jens Stoltenberg, a promis în decembrie că va explora modalitatea de organizare a unei reuniuni, agenda şi data.

Şeful diplomaţiei germane Frank-Walter Steinmeier solicită de un an reînnodarea dialogului cu Moscova în cadrul acestui format, însă s-a lovit de opoziţia majorităţii membrilor NATO.

În decembrie, pe fondul apropierii de Moscova în vederea soluţionării crizei siriene, secretarul de stat american John Kerry s-a raliat şi el ideii, atrăgând de partea acesteia pe toţi aliaţii occidentali şi făcând să cedeze ţările din Europa de Est, adeptele unei linii dure faţă de Rusia în criza ucraineană, notează AFP.

„Se ştie că ne îndreptăm spre ani, poate chiar decenii, de tensiuni cu Rusia. Trebuie să găsim un modus vivendi pentru a evita ca lucrurile să nu degenereze”, a explicat un diplomat.

După anexarea Crimeii în martie 2014 şi începutul ofensivei rebelilor pro-ruşi în estul Ucrainei, Alianţa Nord-Atlantică a suspendat orice cooperare practică cu Moscova, dar a dat asigurări că canalele de dialog politic vor rămâne deschise.

Între timp, au avut loc mai multe întâlniri între secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov.