„Israelul are nevoie de o ţară ca Turcia în regiune. La rândul nostru, trebuie să acceptăm (faptul) că avem nevoie de Israel. Este o realitate în regiune”, a afirmat Erdogan, a cărui ţară a fost percepută mult timp drept principalul aliat regional al statului evreu.

„Dacă măsuri reciproce sunt aplicate cu sinceritate, atunci va urma normalizarea relaţiilor”, a adăugat el, conform principalelor cotidiene turce apărute sâmbătă.

Potrivit AFP, Turcia, pe fondul mai multor dispute cu state vecine şi dornică să-şi reducă dependenţa de importul de gaze din Rusia, este interesată de îmbunătăţirea relaţiilor cu Israelul. La mijlocul lunii decembrie, responsabili israelieni au anunţat că, după negocieri secrete purtate în Elveţia, cele două state au ajuns la o serie de înţelegeri pentru normalizarea relaţiilor bilaterale.

Mai prudent, un responsabil turc a indicat, la rândul său, că au fost consemnate 'progrese' în direcţia unui cadru de acord, oficialul insistând că deocamdată nu a fost semnat niciun acord.

Discuţii patronate de preşedintele american Barack Obama au condus, în 2013, la scuze din partea premierului israelian Benyamin Netanyahu faţă de Recep Tayyip Erdogan, fără însă a fi urmate de o reconciliere.

Conform unor responsabili israelieni, cele două state au ajuns la o înţelegere cu privire la despăgubirea victimelor raidului israelian din 2010, la revenirea ambasadorilor în cele două capitale, la abandonarea procedurilor în justiţie iniţiate de Turcia împotriva Israelului şi la interzicerea intrării pe teritoriul Turciei a lui Salah al-Arouri, înalt responsabil al Hamas, a cărui prezenţă în Turcia nu a fost totuşi confirmată niciodată de Ankara.

Referindu-se la posibile progrese în privinţa blocadei, Erdogan a afirmat că Israelul a propus să permită trecerea unor produse şi materiale de construcţie pentru Gaza, dacă acestea provin din Turcia. 'Trebuie să vedem un text scris pentru a garanta că acordul va fi respectat', a indicat şeful statului turc.

Acest viraj semantic, după cum îl numeşte France Presse, intervine în contextul deteriorării bruşte a relaţiilor Ankarei cu Moscova după doborârea unui bombardier rusesc de către aviaţia turcă la frontiera siriană, luna trecută.

Preşedintele Erdogan s-a întâlnit în decembrie cu liderul Hamas în exil, Khaled Meshaal, însă conţinutul discuţiilor nu a fost făcut public, mai notează AFP.