Textul a fost adoptat de cei 28 de şefi ai diplomaţiei din ţările UE după o zi de negocieri, în timp ce ar fi trebuit iniţial aprobat fără dezbatere la deschiderea reuniunii lor lunare la Bruxelles.

Într-o lectură finală a textului la cel mai înalt nivel, ministrul grec Nikos Kotzias a exprimat rezerve asupra referinţelor la violenţele exercitate de unii colonişti contra palestinienilor, dintre care unele au fost abandonate, a precizat un diplomat pentru France Presse.

Şi omologul său polonez, Witold Waszczykowski, a refuzat o formulare insistând asupra unităţii UE cu privire la problema de etichetare a mărfurilor din coloniile israeliene, după cum prevede legislaţia europeană din 2012.

Ca răspuns la această decizie considerată extrem de ostilă de Israel, premierul Benjamin Netanyahu a decis să suspende contactele cu UE asupra conflictului israeliano-palestinian, în timp ce Bruxellesul încearcă să relanseze procesul de pace prin intermediul Cvartetului pentru Orientul Mijlociu (UE, SUA, ONU şi Rusia).

„UE condamnă cu fermitate atacurile teroriste şi violenţa tuturor părţilor şi în toate circumstanţele, inclusiv moartea unor copii", potrivit versiunii finale a textului publicat luni seară.

„UE salută progresele înregistrate în cadrul anchetei asupra Duma", în legătură cu moartea unei familii palestiniene după incendierea casei lor de către extremişti evrei, cerând Israelului să răspundă pentru acţiunile lor toţi autorii violenţelor în rândul coloniştilor.

UE condamnă colonizarea ilegală în conformitate cu dreptul internaţional şi critică demolările şi confiscările, inclusiv a unor proiecte finanţate de UE, precum şi evacuările de palestinieni din unele sate şi de asemenea transferurile forţate de beduini şi avanposturile ilegale.

În legătură cu etichetarea, UE se angajează să aplice continuu, pe deplin şi efectiv legislaţia existentă a UE.... ce se aplică produselor din colonii. UE precizează că acest lucru nu este un boicot al Israelului, faţă de care UE se opune cu fermitate.

„Numai o restabilire a unui orizont politic şi reluarea dialogului poate opri violenţa", estimează cele 28 de state ale UE, în timp ce negocierile de pace sunt blocate din primăvara anului 2014 şi violenţa între israelieni şi palestinieni face victime aproape zilnic.