În plus, 3,2 milioane de persoane au fost nevoite să se deplaseze pe teritoriul ţării în aceeaşi perioadă, au informat marţi Misiunea de Asistenţă a ONU din Irak şi Biroul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului, oferind cele mai recente cifre disponibile.

ONU acuză Statul Islamic, care controlează o mare parte din Irak, de violenţe sistematice care pot fi considerate drept crime împotriva umanităţii şi posibil genocid. Totodată ONU afirmă că forţele de securitate irakiene şi miliţiile aliate, precum şi luptători kurzi peshmerga au comis crime şi au răpit civili încălcând legile războiului.

Statul Islamic răspândeşte sistematic teroarea prin uciderea oamenilor în spectacole publice, printre care decapitări, arderea victimelor încă în viaţă şi aruncarea oamenilor de pe clădiri, se menţionează în raport.

În conflictul dintre forţele guvernamentale, unităţile kurde şi Statul Islamic, gruparea jihadistă a vizat civilii consideraţi oponenţi ai săi, persoane având legătură cu guvernul şi poliţia, avocaţi, medici, jurnalişti şi lideri locali, conform probelor adunate de experţi ONU.

Ei au informat de asemenea că SI a răpit între 800 şi 900 de copii la Mosul în iunie pentru formarea religioasă şi militară, iar extremiştii au folosit femei şi copii ca sclavi sexuali.

„Acest raport dezvăluie suferinţa civililor din Irak şi ilustrează clar motivul pentru care refugiaţii irakieni au încercat să scape atunci când au fugit în Europa şi în alte regiuni. Aceasta este oroarea cu care ei se confruntă în ţară”, a declarat Zeid Raad Al Hussein, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului.

Pe lângă cei ucişi sau răniţi în conflict, mulţi alţii au murit din cauza lipsei de apă, a alimentelor sau a îngrijirilor medicale, a mai spus Zeid.