După incidentul privind doborârea bombardierului rusesc Su-24 la graniţa dintre Turcia şi Siria de către aviaţia turcă la sfârşitul lunii noiembrie 2015, navele de război ruse nu ridică drapelul Turciei la pupă când trec prin strâmtorile Bosfor şi Dardanele în semn de prietenie. Însă navele cargo ruse nu au renunţat la vechile uzanţe. Yauza a traversat Bosforul în acelaşi mod şi la 18 decembrie 2015, când media turce întrevăzuseră în acest gest un prim semn al unui posibil dezgheţ în relaţiile dintre Moscova şi Ankara, scrie Agerpres.

Yauza, care a plecat din portul Novorosiisk, urmează să ajungă la 21 ianuarie în portul sirian Tartus, cu un transport de muniţii pentru aviaţia rusă implicată în campania aeriană din Siria.

Navele de desant şi de transport ale marinei ruse participă la aşa-numita operaţiune „Expresul de Siria” care vizează transportul de muniţii şi echipamente pentru baza aeriană rusă din Latakia şi forţele guvernamentale siriene.

La începutul lunii decembrie, imaginile cu un soldat rus în poziţie de tragere având pe umăr un lansator de rachete, la bordul unei nave de război navigând în apele turce, au fost percepute ca o provocare, amplificând şi mai mult tensiunile dintre Rusia şi Turcia.