În opinia lui Dobrindt, Germania nu mai poate arăta lumii o „faţă prietenoasă” — sintagmă folosită de cancelar atunci când valul de refugiaţi a început să intre în Germania în vara trecută—, iar, dacă numărul celor care sosesc nu va scădea în curând, Berlinul ar trebui să acţioneze singur.

„Recomand de urgenţă: trebuie să ne pregătim să nu putem evita închiderea frontierelor”, a declarat Alexander Dobrindt, membru al Uniunii Creştin-Sociale bavareze, aliatul Uniunii Creştin-Democrate (CDU) a cancelarului Merkel, pentru cotidianul Muenchner Merkur de marţi.

„Ne-aş recomanda nouă, tuturor, să pregătim un plan B”, a adăugat ministrul transporturilor. El a respins argumentul cancelarului potrivit căruia închiderea frontierelor ar pune în pericol proiectul european. „Această propoziţie, că închiderea graniţei va duce la eşecul Europei, este adevărată în sens invers. A nu închide graniţa, a merge înainte, va îngenunchea Europa”, a insistat Dobrindt.

El i-a cerut Angelei Merkel să trimită „un semnal clar lumii: în Germania nu poate veni oricine se află în căutarea unei vieţi mai bune”. „Avem nevoie de o schimbare rapidă a situaţiei. Acum nu mai este suficient să arătăm lunii o faţă prietenoasă”, a subliniat ministrul.

La rândul său, liderul CSU, Horst Seehofer, a declarat, într-un interviu acordat în weekend publicaţiei Der Spiegel, că va trimite guvernului federal o solicitare scrisă în următoarele două săptămâni cu privire la restabilirea ordinii la graniţele ţării. Landul pe care Seehofer îl conduce, Bavaria, este principala poartă de intrare a refugiaţilor în Germania.