În opinia şefului diplomaţiei de la Berlin, este esenţială abordarea conflictul din Siria, cooperarea cu vecinii Siriei pentru gestionarea fluxului de refugiaţi, precum şi crearea centrelor de primire şi triere (hot spot-uri') în Grecia şi Italia pentru a se ocupa de migranţii care sosesc în Europa.

Referindu-se la Europa de Est, oficialul şi-a exprimat speranţa că ea nu se va retrage în sine în cadrul Uniunii Europene. „Sper foarte mult să nu ajungem într-o situaţie în care Europa de Est să se închidă în sine ca o parte specială a Uniunii Europene”, a declarat presei Steinmeier.

Cât priveşte tensiunile dintre Iran şi Arabia Saudită, acesta a estimat că ele nu vor dispărea curând, dar că este posibil un ajutor la instaurarea încrederii între cele două ţări rivale care-şi disputa influenţa în Orientul Mijlociu.

„Într-o primă etapă, se vor realiza multe dacă cele două părţi aduc sub control situaţia actuală, discută una cu cealaltă”, a declarat Steinmeier adăugând că Iranul este cheia pentru stabilizarea Orientului Mijlociu.