Organizaţia, care a adunat în Germania şi în Norvegia mărturii ale circa 40 de refugiate trecute prin Turcia şi apoi prin Grecia, vorbeşte despre agresiuni fizice şi exploatare financiară sau de presiuni care le incită să aibă relaţii sexuale cu călăuzele, angajaţii care răspund de securitate sau alţi refugiaţi.

„Toate aceste femei au spus că se simt ameninţate şi în pericol în timpul periplului lor”, a adăugat ONG-ul într-un comunicat.

Tirana Hassan, responsabilă cu gestionarea crizelor în cadrul ONG-ului, susţine că aceste femei au riscat totul pentru a se pune în siguranţă alături de copiii lor după ce au trecut prin oroarea războiului în Irak şi în Siria. Însă din momentul în care traseul lor începe, ele sunt din nou expuse violenţei şi exploatării, fără mare susţinere şi nici protecţie.

Unele dintre femeile intervievate s-au simţit în mod special ameninţate în zonele şi taberele de tranzit în Ungaria, în Croaţia şi în Grecia, în timp ce altele au spus că a trebuit să folosească aceleaşi săli de baie şi aceleaşi duşuri ca şi bărbaţii.

Trebuie făcut mai mult pentru ca femeile refugiate să fie identificate şi să fie propuse procese şi servicii specifice, cu scopul de a le apăra drepturile fundamentale şi siguranţa, a dat asigurări Tirana Hassan, caracterizând drept ruşinos faptul că aceste femei se află încă în pericol pe pământ european.