Aceasta a fost ultima dezbatere televizată înaintea alegerilor primare de la 1 februarie în statul Iowa şi, apoi, la 9 februarie, în New Hampshire, în contextul în care Sanders, senator de Vermont, a ajuns-o din urmă pe Hillary Clinton în cele două state, conform sondajelor publicate săptămâna trecută, chiar dacă aceasta din urmă îşi păstrează avantajul la nivel naţional.

Ascensiunea lui Bernie Sanders a surprins tabăra fostului secretar de stat american după o toamnă foarte favorabilă, şi a pus capăt relativei amabilităţi dintre cei doi candidaţi democraţi.

Strategia lui Hillary Clinton este de a se prezenta drept candidatul cel mai capabil de a gestiona o ţară polarizată. În fapt, Clinton încearcă să-l prezinte pe Bernie Sanders drept un idealist neofit, într-un moment în care republicanii sunt deosebit de agresivi şi hotărâţi să anuleze realizările administraţiei Obama în domeniile sănătăţii, imigraţiei, mediului şi dreptului la avort.

„Avem nevoie de un preşedinte care să poate face faţă tuturor aspectelor acestei activităţi. Înţeleg că aceasta este munca cea mai dificilă din lume şi sunt pregătită şi gata să mă înham”, a asigurat Hillary Clinton.

Politiciana democrată l-a criticat pe senatorul de 74 de ani pentru propunerea acestuia de a crea o asigurare de sănătate publică şi universală, excluzând de pe piaţă asigurările private. Hillary Clinton a susţinut că ar fi periculos să distrugă reforma lui Barack Obama în domeniul sănătăţii şi să redeschidă o temă atât de sensibilă.

„Asigurarea de sănătate ar trebui să fie un drept al oricărui bărbat, femeie şi copil”, a proclamat Bernie Sanders, afirmând că împărtăşeşte viziunea lui Franklin Roosevelt şi Harry Truman, doi iluştri preşedinţi democraţi. „De ce cheltuim de trei ori mai mult decât britanicii, care au o acoperire universală, sau 50% mai mult decât francezii?”, a întrebat retoric el.

Dar propunerea sa are un cost foarte ridicat, care ar dubla cheltuielile bugetului federal, şi care ar urma să fie finanţată, potrivit „socialistului democrat”, prin introducerea de noi impozite în special pentru cei foarte bogaţi. Hillary Clinton a criticat lipsa de responsabilitate faţă de buget a unei astfel de abordări. „Eu sunt singura candidată care a promis să nu crească impozitele pentru clasa de mijloc”, a reiterat ea.

Dar tocmai această „revoluţie politică” ambiţioasă promisă de Bernie Sanders i-a animat pe susţinătorii săi, el promiţând să se opună industriei farmaceutice şi companiilor de asigurări. De asemenea, el a denunţat un sistem economic „trucat”, manipulat de Wall Street şi de diverse grupuri de lobby şi a condamnat complicitatea oamenilor politici cu sectorul financiar, o aluzie la adresa contracandidatei sale Hillary Clinton şi a reţelelor sale new-yorkeze. Înainte de 2015, ea a susţinut discursuri plătite de societăţi, între care şi banca de investiţii Goldman Sachs.

„Niciodată nu am fost plătit pentru discursuri de Goldman Sachs”, a spus Bernie Sanders, care, alături de Martin O'Malley, al treilea candidat democrat, i-a reproşat fostului secretar de stat timiditatea sa faţă de bănci. Însă, în opinia sa, principala problemă este că Congresul aparţine puterii banilor, un laitmotiv care s-a auzit de-a lungul întregii dezbateri.

Dar Hillary Clinton a reuşit să pareze toate aceste lovituri, la fel de ferm ca şi în cele trei dezbateri anterioare. În domeniul finanţelor, ea a subliniat că programul său vizează întregul sector financiar, nu doar pe cel bancar, fapt salutat de economistul de stânga Paul Krugman.

Ea a reamintit că Bernie Sanders a votat pentru imunitate juridică pentru producătorii de arme în 2005. Sub presiune, el s-a văzut nevoit să dezavueze acest vot sâmbătă. „El a votat pentru NRA (National Rifle Association) şi lobby-ul armelor de nenumărate ori”, a insistat Clinton.
Şi în probleme de politică externă, Hillary Clinton a părut ca peştele în apă, după patru ani în care a fost la şefia diplomaţiei americane. În nenumărate rânduri, ea şi-a exprimat admiraţia pentru politica dusă de Barack Obama.

Candidaţii mai au la dispoziţie două săptămâni de campanie înaintea primului test, la 1 februarie, în cadrul alegerilor primare (caucus) în statul Iowa. În 2008, Hillary Clinton a terminat pe poziţia a treia, după Barack Obama şi senatorul John Edwards.