Chiar dacă activele lor valorează în continuare miliarde de dolari, veniturile generate de acestea se diminuează văzând cu ochii, iar nevoia de lichidităţi este mai mare ca oricând, relatează The Telegraph.

Averi pierdute

Din anii '90 şi până de curând, miliardarii ruşi au apărut aproape din neant, acumulând rapid bogaţii la o scară greu de imaginat. Acum însă, prăbuşirea preţului petrolului şi deprecierea rublei ameninţă să dizolve multe averi din Rusia.

În doar 10 zile de tranzacţii, pierderile suferite de aceştia se cifrează la 11 miliarde de dolari.

Roman Abramovici, personajul care a făcut miliarde de dolari din vânzarea gigantului petrolier Sibneft către Gazprom, a pierdut aproape 820 de milioane de dolari in urma derapajului înregistrat în piaţă de capital.

Alişer Usmanov, un magnat al oţelului şi acţionar cu o cotă de aproape 33% în clubul de fotbal Arsenal, înregistrează pierderi de 910 milioane de dolari, apărute în primele două săptămâni ale acestui an.

Sectorul industrial din Rusia, în special companiile din minerit şi producătorii de oţel, a fost primul afectat de lichidarea acţiunilor pe burse, odată ce s-a reluat declinul rublei.

Deprecierea survenită în valoarea de piaţă a companiilor din Rusia este resimţită din plin de oligarhii rămaşi pe poziţii în ţară. Vladimir Potanin, un magnat din industria minieră, are o avere diminuată cu 1,3 miliarde de dolari.

Leonid Mihelson, un alt miliardar rus aflat în spatele companiei de gaz Novatek, a suferit pierderi de 1,5 miliarde, averea sa fiind redusă brusc la nivelul a 11,5 miliarde dolari.

În total, indicele Bloomberg al miliardarilor din Rusia arată că 13 dintre cei mai bogaţi oameni ai ţării au suferit pierderi totale de 11,1 miliarde dolari. Averile lor contopite sunt estimate la 130 de miliarde USD.

Goana după cash

Pentru o parte dintre oligarhi, viitorul apropiat se arată destul de sumbru, în condiţiile în care companiile pe care le controlează nu mai reuşesc să producă venituri satisfăcătoare pentru stilul de viaţă îmbrăţişat de protipendada Rusiei.

Incertitudinea politică şi economică din Rusia i-a forţat pe mulţi dintre aceştia să îşi retragă capitalul peste hotare şi să îl reinvestească.

Pentru mulţi dintre ei, nefericirea este ca palatele luxoase cumpărate în Marea Britanie, cluburile de fotbal, iahturile şi alte active în care şi-au plasat banii scoşi pe sub nasul lui Putin generează cheltuieli de milioane sau zeci de milioane de dolari în fiecare an.

De regulă, acestea vin întotdeauna în dolari sau lire sterline, în vreme ce veniturile realizate de companiile din ţara natală sunt în ruble.

Etalonul Abramovici

Pentru publicul larg, imaginea oligarhului rus se confundă cu cea a lui Roman Abramovici.

Vânzarea unor pachete de acţiuni din grupul siderurgic Rusal şi a companiei Sibneft i-au adus lui Abramovici 13 miliarde de dolari în conturi, la care se adaug alte 5 miliarde obţinute din dividendele acordate de alte firme la care este acţionar.

Una dintre acestea însă, Evraz, a pierdut aproape 60 de procente din valoarea de piaţă, iar din 2013 a suspendat acordarea de dividende acţionarilor.

Highland Gold, o altă companie în care Abramovici este acţionar a pierdut 60% din profitabilitate în ultimii 9 ani, iar companiile din domeniul energiei în care magnatul rus a investit dau rezultate amestecate.

Investiţiile în proprietăţi imobiliare prezintă şi ele un factor de risc ridicat, aşa cum sunt casele de vacanţă din Caraibe, Aspen, Sardinia sau Franţa deţinute de patronul de la Chelsea.

Abramovici a fost forţat, de altfel, să pună în vânzare, acum trei ani, apartamentele deţinute în Lowndes Square din Londra pentru a face rost de lichidităţi.

Între timp, proprietăţile deţinute în Rusia şi-au redus şi ele valoarea de piaţă, ca urmare a recesiunii în care s-a scufundat ţara de mai bine de un an şi jumătate.

Unii analişti estimează că Abramovici ar avea în continuare o rezervă de 6 miliarde de dolari în conturi, ca rezultat al investiţiilor şi tranzacţiilor făcute pe piaţa de artă din ultimii ani.

Alte achiziţii făcute de miliardarul rus s-ar putea dovedi pierderi pe banda rulantă, aşa cum sunt super-iahtul Eclipse sau colecţia de maşini de lux.

Nici clubul de fotbal Chelsea nu este o afacere strălucită, valoarea crescută a acestuia venind cu cheltuieli suplimentare de 2 miliarde de dolari, făcute de patron în ultimii ani.