De altfel, subiectul va fi dezbătut marţi în Parlamentul European, în prezenţa premierului polonez Beata Szydlo.

„Suntem şi vom rămâne proeuropeni”, a scris Andrzej Duda, într-un articol apărut luni în cotidianul Financial Times.

„Polonia doreşte să menţină o relaţie prietenească şi fructuoasă cu toţi partenerii din Europa. Acest lucru este valabil îndeosebi pentru Germania, date fiind vecinătatea şi istoria noastră recentă de cooperare politică şi economică de succes”, a subliniat şeful statului polonez.

Recentele măsuri ale noii puteri de la Varşovia au declanşat o dispută diplomatică mai ales cu Germania, alimentată de acuzaţiile preşedintelui Parlamentului European, germanul Martin Schulz, că Varşovia duce „o politică în stilul lui Putin”.

Luni, ministrul de externe luxemburghez, Jean Asselborn, a calificat aceste evoluţii ca „foarte regretabile” şi „grave”.

Andrzej Duda a apărat însă programul de reforme al guvernului, subliniind că „democraţia şi libertatea presei nu sunt, în Polonia, câtuşi de puţin în pericol”.

El a cerut Uniunii Europene să-şi concentreze atenţia, în schimb, pe „problemele cele mai îngrijorătoare”, adică terorismul şi criza migranţilor.
Pe de altă parte, şeful statului polonez a făcut apel la partenerii europeni să nu piardă din vedere ameninţarea venită dinspre Rusia, cerându-le să „se adapteze la noile condiţii geopolitice”.

„Flancul estic al NATO ar trebui întărit. Alianţa are nevoie de reconstruirea capabilităţilor de descurajare. Cheltuielile de apărare trebuie mărite”, a mai scris preşedintele polonez, înaintea discuţiilor pe care le avea luni cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.