Secretarul general al UNWTO, Taleb Rifai, a arătat că 2015 este al şaselea an consecutiv în care turismul internaţional continuă să crească peste trendul pe termen lung prognozat de UNWTO în perioada 2010-2020 (3,8%).

Potrivit ultimului barometru privind turismul mondial, numărul turiştilor internaţionali care au vizitat Europa, Asia-Pacific şi continentul american a crescut cu 5% în toate cele trei cazuri, în schimb a scăzut cu 8% în Africa de Nord, unde ţări precum Tunisia au fost afectate de atentatele împotriva zonelor turistice.

„Rezultatele pe 2015 au fost influenţate de ratele de schimb, preţul în scădere al petrolului şi crizele din numeroase locuri ale plantei”, se arată într-un comunicat al OMT.

O serie de atentate au afectat în 2015 o serie de importante destinaţii turistice mondiale precum Tunisia, Egiptul şi Turcia.

„Ne confruntăm în prezent cu o ameninţare mondială”, a recunoscut secretarul general al OMT, Taleb Rifai, care a făcut totuşi un apel către turişti să nu renunţe să călătorească de teama atentatelor iar către state să adopte toate măsurile necesare pentru a asigura o securitate maximă.

Pentru acest an, OMT se aşteaptă la o nouă creştere de 4% a sosirilor de turişti internaţionali la nivel mondial.