Pentru decizia respectivă, ea fiind una definitivă, au votat toate fracţiunile din cele două camere ale Parlamentului rus, precizează sursa citată, ea menţionând că o parte a delegaţiei ar putea totuşi participa la sesiune, dacă APCE va revedea statul Rusiei în cadrul Adunării.

Sesiunea de iarnă a APCE urmează să aibă loc la Starsbourg, în perioada 25-29 ianuarie.

Amintim că, la 28 ianuarie 2015, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a decis cu votul a 160, 42 „împotrivă” şi 11 „abţineri” să retragă dreptul de vot delegaţiei Federaţiei Ruse în APCE.

 Rusia trebuie să îndeplinească câteva condiţii impuse de APCE, printre care să respecte Acordul de la Minsk în ceea ce priveşte conflictul din Ucraina.

Printre condiţiile impuse de APCE Rusiei se numără şi 3 care ţin de ţara noastră: să-şi retragă fără întârziere armata a 14-a şi echipamentul militar de pe teritoriul Moldovei, să implementeze promt deciza CEDO, privind şcolile cu predare în limba română din Transnistria, şi să se abţină de la embargoul produselor moldoveneşti în Rusia, pentru a influenţa politica externă a Republicii Moldova.