„Suntem extrem de bucuroşi să îi salutăm pe Jason Rezaian, pe soţia sa Yegi, pe mama sa Mary, precum şi pe Saeed Abedini şi Amir Hekmati, ajunşi cu bine la Geneva după ce au părăsit Iranul”, a precizat, într-o postare pe Twitter, Brett McGurk, un diplomat american de rang înalt.

Ministerul de Externe elveţian anunţase în cursul după amiezii că un avion cu trei foşti deţinuţi americani din Iran, precum şi cu soţia şi cu mama unuia dintre ei, se îndreaptă spre Elveţia, fără a dezvălui oraşul de destinaţie.

Potrivit autorităţilor elveţiene, odată ajunşi în Elveţia, pasagerii ar urma să ia un alt avion, cu destinaţia Germania, pentru a ajunge la o bază militară americană.

Cei trei iraniano-americani sunt Jason Rezaian, corespondent al Washington Post în Iran, fostul membru al Marinei Amir Hekmati şi pastorul Said Abedini.

Un al patrulea iraniano-american eliberat sâmbătă alături de cei trei nu s-a aflat la bordul avionului, dintr-un motiv încă necunoscut.

Ei au fost eliberaţi în cadrul unei operaţiuni inedite de schimb cu SUA, care au pus la rândul lor în libertate şapte deţinuţi iranieni, în contextul intrării în vigoare a acordului nuclear între marile puteri şi Teheran, urmată imediat de ridicarea sancţiunilor internaţionale împotriva Iranului.