Directorul OSDO, Rami Abdel Rahmane, a declarat că circa 400 de civili au fost răpiţi la Al-Bghaliyeh, o suburbie a oraşului Deir Ezzor (est) şi în alte zone din apropiere, şi duşi în regiuni controlate de Statul Islamic.

Printre persoanele răpite, toţi de confesiune musulmană sunnită, la fel ca SI, se numără femei, copii, familii ale membrilor forţelor proguvernamentale siriene şi combatanţi proregim, a anunţat OSDO. Ei au fost duşi în alte regiuni aflate sub controlul jihadiştilor în vestul provinciei cu acelaşi nume şi în provincia vecină Raqa, a adăugat Rami Abdel Rahmane.

Sâmbătă, Statul Islamic a lansat o ofensivă majoră în mai multe sectoare ale oraşului Deir Ezzor, preluând controlul asupra Al-Bgheliyeh (nord-est), unde a ucis cel puţin 85 de civili şi 50 de combatanţi proregim, cei mai mulţi fiind executaţi, conform OSDO.

Agenţia oficială de presă siriană SANA a anunţat anterior că cel puţin 300 de persoane au fost ucise în atacurile jihadiştilor asupra Deir Ezzor, referindu-se la un "masacru". Dacă acest bilanţ va fi confirmat, atunci ar fi vorba despre unul dintre cele mai sângeroase atacuri comise într-o singură zi după declanşarea războiului în Siria în 2011.

Potrivit OSDO, ofensiva a permis organizaţiei jihadiste să avanseze în partea de nord a oraşului Deir Ezzor şi să deţină controlul a circa 60% din teritoriul acest oraş.