Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a confirmat vineri decesul unei persoane de 22 de ani care a murit, în apropierea zonei de graniţă a Sierra Leone cu Guineea, după ce fusese testată pozitiv cu febră tropicală.

Anunţul OMS vine după ce Liberia, unul din cele trei state africane afectate de Ebola, a anunţat că nu se mai afla sub ameninţarea epidemiei. Sierra Leone anunţase în noiembrie anul trecut, iar Guineea în decembrie, că nu mai există riscuri de producere a epidemiei de Ebola.

Oficialii ministerului sănătăţii din Sierra Leone au anunţat plasarea în carantină a 109 persoane care s-au aflat în contact cu studenta decedată înainte ca aceasta să fie izolată. Dintre aceste persoane, 28 prezintă „risc ridicat” şi alte trei trebuie încă localizate, a spus coordonatorul naţional al Biroului pentru securitate naţională din Sierra Leone, Ishmael Tarawally.

Femeia a decedat în localitatea Magburaka din nordul ţării, însă investigaţiile au fost extinse în toate districtele unde a circulat aceasta, respectiv Kambia, Port Loko, Bombali şi Freetown, conform lui Ishmael Tarawally.

Şeful unităţii medicale centrale din Magburaka, unde a murit femeia, a declarat că atunci când aceasta s-a prezentat la spital nu avea simptome care să indice o posibilă infecţie cu Ebola, însă avea doar ameţeală. „Vom revizui definirea Ebola”, a mai spus dr. Brima Kargbo. Mai mult de 11.000 de persoane au decedat de la declanşarea epidemiei în Africa.