Cu 53%, simpatizanţii ieşirii din UE îi devansează pe cei împotriva (47%), conform acestei anchete de opinie realizate de institutul Survation pentru jurnalul de centru dreapta şi eurosceptic Mail on Sunday.

Premierul britanic, David Cameron, a promis să organizeze un referendum înainte de sfârşitul lui 2017, însă acesta ar putea fi organizat chiar din luna iunie a anului în curs.

Sondajul, realizat on-line la 15 şi 16 ianuarie pe un eşantion de 1.004 persoane şi care conţine o marjă de eroare de două puncte, exclude rezultatele celor indecişi.

Ţinând cont de aceştia din urmă, 42% sunt în favoarea „Brexit”(contracţie de la „British exit”, „ieşirea Mari Britanii”), 38% se opun acesteia şi 20% ezită în continuare.

Ultima anchetă de opinie realizată de Survation în septembrie, îi plasa deja în frunte pe simpatizanţii ieşirii din UE cu 51% contra 49% opozanţi, fără să ţină cont de indecişi.

Noul sondaj subliniază influenţa atentatelor de la Paris din noiembrie şi a agresiunilor de Anul Nou de la Koln pentru a explica această creştere.

Aproximativ 34% dintre persoanele chestionate au indicat că atentatele comise la Paris la 13 noiembrie, soldate cu 130 de morţi şi revendicate de gruparea Statul Islamic, îi incită să voteze pentru ieşirea din UE.

Circa 38% dintre acestea sunt favorabile unui „Brexit” după sutele de agresiuni, mai ales sexuale, reclamate la Koln (vestul Germaniei) în noaptea de Revelion şi ai căror autori sunt în mare parte indivizi originari din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu, potrivit poliţiei.

Premierul David Cameron a afirmat că va face campanie pentru menţinerea Marii Britanii în cadrul Uniunii Europene cu condiţia să obţină reforma UE în cursul unui summit din luna februarie.