Germania trebuie, în mod categoric, să intervină mai mult militar, la fel ca Turcia, a estimat Simsek, făcând această declaraţie după ce zece turişti germani au fost ucişi marţi într-un atentat sinucigaş la Istanbul.

„Originea terorii din Siria este haosul de la faţa locului, cauzat de refuzul regimului sirian de a autoriza reformele democratice şi prezenţa unei opoziţii. Dacă Germania şi alţii vor să pună capăt afluxului de refugiaţi, ei trebuie să pună capăt bombardamentelor forţelor siriene şi celor ruse împotriva opoziţiei siriene", a spus Simsek.

Referitor la lupta împotriva grupării SI, vicepremierul turc a declarat că nimeni nu poate pretinde că Turcia nu face nimic. „Daech (acronimul arab pentru SI) reprezintă pentru noi cea mai mare ameninţare. De altfel, tocmai pentru că forţele turce sunt angajate mai puternic împotriva SI, un atac terorist a lovit Istanbulul", a spus acesta.

În ceea ce priveşte acţiunile Turciei în problema refugiaţilor, Simsek este de părere că Turcia deja face foarte mult. „Noi construim un gard de-a lungul întregii frontiere siriene. Primii 150 de kilometri vor fi gata în martie şi avem nevoie de o strategie coordonată cu partenerii noştri. La ora actuală, noi le oferim refugiaţilor un permis de muncă. Acest lucru îi reţine pe mulţi din a se duce în Europa, însă aceasta înseamnă, de asemenea, o povară pentru piaţa noastră a muncii", a mai spus oficialul turc, precizând că în prezent pe teritoriul Turciei se află circa 2,5 milioane de refugiaţi, iar în unele oraşe locuiesc mai mulţi refugiaţi decât turci.

Premierul Turciei, Ahmet Davutoglu, precum şi mai mulţi membri ai guvernului său, se vor deplasa la Berlin în 22 ianuarie. Lupta împotriva SI şi criza refugiaţilor vor ocupa un loc important la consultările din capitala Germaniei.