El a cerut tuturor instituţiilor publice să prezinte propuneri pentru diminuarea bugetului fiecăreia şi a numărului de angajaţi. Medvedev a mai precizat că implementarea unor proiecte va fi amânată sau anulată. De asemenea, pentru a aduce noi venituri la buget, urmează să fie scoase la privatizare unele societăţi de stat.

Premierul rus a vorbit şi despre importanţa unor măsuri menite să reducă dependenţa Rusiei faţă de evoluţia preţului petrolului, produs care împreună cu gazele naturale (al căror preţ este corelat cu cel al petrolului) asigură cea mai mare parte a exporturilor Rusiei şi jumătate din încasările la buget.

De altfel, scăderea puternică a preţului petrolului pe pieţele internaţionale, preţ care a ajuns la 30 de dolari barilul, este principala cauză a crizei economice prin care trece Rusia, afectată de asemenea de sancţiunile adoptate împotriva ei de statele occidentale pentru destabilizarea Ucrainei.

Guvernul de la Moscova şi-a construit bugetul bazându-se pe un preţ al petrolului de circa 50 de dolari barilul. Prin urmare, scăderea cotaţiilor petrolului mult sub acest prag este de natură să destabilizeze serios finanţele publice ale Rusiei.

Premierul rus nu a exclus posibilitatea ca preţul petrolului să scadă şi mai mult, mai ales ca urmare a apariţiei unor noi exportatori, cum este Iranul. Kremlinul a confirmat ulterior că reducerea cheltuielilor va afecta inclusiv Administraţia Prezidenţială, sistemul judiciar şi agenţiile federale.