„Bruxellesul a introdus flexibilitatea după ce Italia a cerut acest lucru foarte, foarte insistent", a declarat Matteo Renzi într-un interviu acordat canalului de televiziune privat TG5, explicând că a solicitat o politică europeană care „să se gândească puţin mai mult la locuri de muncă şi mai puţin la austeritate şi regulile de fier ale bugetului".

„Nu am atacat Comisia, dar cerem ca Italia să fie respectată. Nu ne putem lăsa intimidaţi. Am onoarea de a conduce o ţară mare care dă mulţi bani Bruxellesului", a continuat şeful guvernului italian.

„Dacă cineva regretă epoca în care, de la Bruxelles, se putea dicta linia de conduită a Romei, telecomanda Roma, a trecut acel timp. Vremea în care Italia trebuia să îşi facă temele acasă s-a încheiat, am făcut reforme şi cerem respect din partea tuturor. Epoca în care Italia mergea cu căciula în mână la Bruxelles nu mai există", a adăugat Matteo Renzi vizibil nervos.

Citat de mass-media italiene, Jean-Claude Juncker a afirmat în cursul zilei la Bruxelles că nu înţelege de ce Matteo Renzi a criticat Comisia. „Flexibilitatea, eu am introdus-o, şi nu el. Cred că premierul italian, pe care îl respect mult, greşeşte când critică Comisia la fiecare colţ de stradă”, a declarat el.

„Italia nu ar trebui să critice prea mult Comisia, accept criticile, dar nu pe cele care nejustificate", a mai spus Jean-Claude Juncker.

"Am introdus o doză de flexibilitate crescută împotriva voinţei unora dintre statele membre. Am fost surprins când. Renzi a spus că el a introdus flexibilitatea. Din contră, eu am fost acela, şi nu el, chiar dacă a fost cu acordul său. Vreau ca în legătură cu acest aspect să fie respectate realitatea şi adevărul", a insistat preşedintele Comisiei Europene.