„Cred că premierul italian, pe care îl respect mult, greşeşte când critică Comisia la fiecare colţ de stradă”, a declarat Jean-Claude Juncker în cadrul unei conferinţe de presă de la Bruxelles, sugerând că ar putea exista raţiuni interne pentru aceste critici.

În ultimele săptămâni, premierul Renzi, în vârstă de 40 de ani, a criticat deschis UE pentru politicile considerate părtinitoare faţă de Berlin. După ce a criticat-o pe Angela Merkel la un summit UE în decembrie, guvernul lui Renzi ar bloca un plan al UE în valoare de trei miliarde de euro pentru a ajuta Turcia să limiteze cel mai grav aflux de solicitanţi de azil de Europa din ultimii zeci de ani, scrie Reuters.

De asemenea, Italia este în discuţii cu Comisia Europeană privind solicitarea de a primi mai multă libertate fiscală pentru execuţia bugetară pe 2016, respectiv mai multă flexibilitate în aplicarea regulilor UE.

„Am introdus o doză de flexibilitate crescută împotriva voinţei unora dintre statele membre. Italia beneficiază de toată flexibilitatea care a fost introdusă”, a spus Juncker.

Comisia Europeană va lua în primăvară o decizie oficială privind bugetul Italiei pe anul în curs. Pentru a ameliora relaţiile cu Roma, Juncker va efectua o vizită în Italia la sfârşitul lui februarie, în ceea ce va fi prima sa vizită în această ţară în calitate de preşedinte al Comisiei.

„Îmi ţin amărăciunea, care este mare, în buzunar”, a mai afirmat Juncker.